ACTUALITATE
Nr.22,
29 octombrie munte

 

 
 
TITLURILE PAGINII
 

SE SCUMPESC ABONAMENTELE
Incepand cu 1 noiembrie munte, pretul abonamentelor eliberate de societatea S.C. TRANSBUS CODREANU S.A. Brasov, care asigura transportul de calatori pe raza oraselor Sinaia, Busteni, Azuga, Comarnic si Predeal va creste la abonamentele pe intreg traseul. Astfel, un abonament valabil numai in interiorul orasului Sinaia, va costa 220.000 de lei. Pentru ruta Sinaia-Poiana Tapului-Busteni, abonamentul va fi de 400.000 de lei, iar pe ruta Sinaia-Azuga, costul abona-mentului va fi de 500.000 de lei. Pe traseul Sinaia - Predeal, calatorii interesati vor trebui sa plateasca 550.000 de lei, iar pentru un abonament Sinaia - Comarnic, pretul va fi de 500.000 de lei. Cauza scumpirii, conform spuselor directorului societatii Constantin Gherghiceanu, este „ cresterea pretului la motorina si faptul ca nu exista un raport real intre pretul abonamentului si pretul unui bilet de calatorie. Pana acum un abonament costa cam 50% din pretul biletelor de calatorie pentru o luna, indiferent de ruta, iar acum va costa aproximativ 60% cu avantajul este ca numarul calatoriilor este nelimitat.” Referitor la pretul biletelor, directorul S.C. TRANSBUS S.A. a precizat ca deocamdata nu este preconizata nici o scumpire, pretul ramanand acelasi, adica 5.000 de lei, pana la inceputul anului viitor. (E.D.)

Inapoi la Titlurile Paginii
Inapoi la pagina principala


O NOUA INFRATIRE: SINAIA - DIMONA

Orasul Dimona din Israel este situat in desertul Negev la 36 de kilometri sud de Beer Shiva si la 35 de kilometri de Marea Moarta. Construirea orasului a inceput in 1953, chiar in plin desert, de catre evreii de origine romana, iar in 1955 a fost populat cu emigranti proveniti in mare majoritate din nordul Africii. In anul 1980 populatia cunoaste o descrestere urmand ca in 1990 odata cu imigratia din Rusia populatia sa inregistreze din nou o crestere, in acest moment orasul numarand aproximativ 31.000 de locuitori situandu-se pe locul al treilea ca numar de locuitori in regiunea Negev. Populatia orasului Dimona, este ocupata preponderent in sectorul industrial (chimic, IT, textile) si cel al serviciilor. In apropierea orasului se afla de asemenea locatia unui program de dezvoltare nucleara datorita izolarii relative in desert. Primul pas in realizarea infratirii dintre Dimona si Sinaia a fost facut de orasul Dimona, unde deja a fost aprobata aceasta infratire, urmand ca in urmatoarea sedinta si consilierii din Sinaia sa aprobe infratirea cu orasul israelian. (E.D.)


ANPC RETRAGE DE PE PIATA PRODUSE DE PESTE 4 MILIARDE LEI

Produse in valoare de 4,3 miliarde de lei au fost retrase de pe piata in urma actiunilor de control ale ANPC desfasurate in luna septembrie. Inspectorii au verificat atat producatorii, distribuitorii cat si prestatorii de servicii, actiunile de control vizand respectarea calitatii si securitatii produselor si serviciilor de catre agentii economici. Valoarea totala a amenzilor contraventionale aplicate de catre inspectorii ANPC este de 13,9 miliarde lei. In urma controalelor, produse in valoare de 90,2 miliarde de lei au fost depistate cu abateri si mai mult decat atat, in anumite situatii s-au dovedit a fi „periculoase pentru viata, sanatatea si securitatea consumatorilor”. Date fiind neregulile majore depistate, produse in valoare de 4,3 miliarde de lei au fost retrase din circuitul consumului. Principalele abateri constatate la produsele si serviciile verificate au fost: falsificari sau contrafaceri, existenta unor clauze abuzive in contracte, termene de valabilitate expirate, neconformitatea parametrilor calitativi si de securitate, lipsa elementelor de informare a consumatorilor, nerespectarea conditiilor igienico-sanitare, lipsa autorizatiilor de functionare, neacordarea termenelor de garantie legale, nerespectarea conditiilor de depozitare si pastrare sau netraducerea informatiilor in limba romana. (C.S.)


SECTIA DE INTERNE BARBATI ARE HAINA NOUA

De curand au fost terminate lucrarile de renovare a sectiei de interne barbati din cadrul Spitalului Orasenesc Sinaia. Renovarea a constat in lucrari de inlocuire a instalatiilor sanitare, pavare cu gresie si faianta si compartimentare a vechiului salon in saloane mai mici, cu trei sau patru paturi, conform standardelor europene. Salonul dispune de un numar total de 18 paturi. Costurile sunt de 300 de milioane de lei. In acest moment se efectueaza lucrari la sectia de chirurgie barbati, lucrari care necesita 1,4 miliarde de lei si la Policlinica de la Gara unde este nevoie de 500 de milioane de lei. De asemenea mai sunt necesare lucrari de separare a circuitului sanitar de cel alimentar la bucataria spitalului, lucrari in valoare de 200 de milioane de lei. In modernizarea spitalului mai sunt prevazute instalarea unei bariere electrice la poarta, care costa 50 de milioane de lei si achizitionarea unor vestiare in valoare de 100 de milioane de lei. Veniturile proprii ale spitalului sunt de apoximativ 20 de milioane de lei, provenind din banii incasati pe chirii, taxa de intrare, analize la cerere, chiuretaje si consultatii pentru cetatenii straini. Pentru sumele necesare modernizarilor spitalul are nevoie de o hotarare a Consiliului Local prin care sa fie transferate fondurile de la capitolul utilitati, la reparatii si modernizari, solicitare care va fi avansata in urmatoarea sedinta de consiliu. (E.D.)

Inapoi la Titlurile Paginii
Inapoi la pagina principala


TESTELE NATIONALE...IN 2004

Noua metodologie a Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind examenul de absolvire sustinut de elevi la sfarsitul clasei a VIII-a a fost finalizata. Examenul de capacitate se va numi test national de absolventa si va corespunde unui plus de reglementari. Pentru admiterea in liceu, ponderea mediei de la testele nationale va fi de 50%, restul de procente constituind ponderea mediei generale din cei patru ani de gimnaziu. Probele examenului se vor sustine cu cateva zile mai devreme decat pana acum si o singura data intr-un an scolar. Pe langa candidatii din seria curenta, la testele nationale din 2004 se pot inscrie, indiferent de varsta, si elevii care nu au luat examenul de capacitate in anii trecuti. Pentru a se inscrie la testele nationale, candidatii absolventi in 2004 au nevoie doar de o fotografie recenta, tip carte de identitate. Pentru acestia, dirigintii intocmesc tabele cu numele lor, inscrierea fiind facuta de catre director. In schimb, candidatii din anii precedenti se vor prezenta la secretariatul scolii, din centrul de testare, cu o cerere de inscriere, cartea de identitate, foaia matricola din clasele I- VIII si 2 poze tip buletin.
Din 2004, centrele de testare vor fi stabilite astfel incat, in mediul urban, centrul sa nu aiba mai putin de 250 de candidati, iar in mediul rural, scolile cu mai putin de 100 de absolventi vor fi arondate la centre din municipii, orase sau comune invecinate.
O alta noutate a examenului din 2004 o reprezinta existenta unui singur centru de evaluare zonala, in fiecare judet, centru unde vor fi corectate lucrarile. Baremele de evaluare si notare, precum si subiectele testarilor vor fi elaborate de catre Serviciul National de Evaluare si Examinare. Formularea subiectelor trebuie sa fie clara si in concordanta cu programele scolare si de testare valabile pentru desfasurarea testelor nationale din anul 2004, iar gradul lor de dificultate trebuie sa fie unul de nivel mediu, asa incat ele sa poata fi rezolvate in doua ore. Pentru a promova testul national, candidatii au nevoie de minimum nota 5,00 la fiecare proba. (E.D. si S.J.)


ACTIVITATEA TURISTICA, DE MEDIU SI DE AGREMENT
La sediul Centrului de Informare si Promovare a Turismului din Sinaia, a avut loc pe 28 octombrie o sedinta de lucru organizata la initiativa Primariei. Tema discutiilor, a fost stabilita vizavi de problemele cu care se confrunta agentii economici care isi desfasoara activitatea pe munte si posibilitatile de rezolvare a acestor probleme. La intrunire au participat reprezentanti de la Garda de Mediu, Directia Judeteana de Mediu, Oficiul pentrui Protectia Consumatorului, Directia de Sanatate Publica, Politia Montana, Jandarmeria Montana, Detasamentul de Pompieri, Romsilva, Salvamont, Teleferic, Montsin, Cercetasii Romaniei si directorii scolilor din oras. Principala problema pe care o are administratia locala, o reprezinta imaginea proasta pe care a capatat-o Sinaia la capitolul curatenie, in zonele de agrement situate in muntii Bucegi. De fiecare data curatenia a fost facuta voluntar de catre copiii cercetasi si salvamontisti care au adunat tone de gunoaie care la scurt timp insa s-au strans la loc. Lipsa containerelor pentru depozitarea resturilor menajere, lipsa de educatie de care dau dovada in special turistii veniti in week-end, fac din muntele care este principala atractie la Sinaia un depozit de gunoaie. Cabanele situate la Cota 2000 se confrunta de asemenea cu imposibilitatea de a transporta resturile menajere proprii, mai mult, lucratorii sunt nevoiti sa curete si gunoaiele aruncate haotic de drumeti. Alte nereguli semnalate de reprezentantii organelor de control si protectie a mediului, vizeaza sistemele de evacuare a apelor reziduale, deseurile inerte rezultate in urma efectuarii unor lucrari de constructie pe munte dar si faptul ca desi exista rampa de transfer de la Busteni, inca se mai depoziteaza resturi la groapa de gunoi care nu mai are autorizatie de functionare. Desi amenzile pot fi usturatoare, (75 de milioane de lei pana la 225 de milioane de lei), institutiile abilitate sa o faca, sunt dispuse ca pentru intrarea in normalitate sa ii sfatuiasca mai intai pe agentii economici, ce anume trebuie sa faca pentru a indeplini conditiile de functionare in conformitate cu legislatia de mediu in vigoare. Concluziile celor prezenti la sedinta de lucru, au conturat necesitatea unei colaborari intre toate institutiile implicate in buna desfasurare a activitatilor care au ca scop protejarea mediului, a muntelui si nu in ultimul rand al omului, care este de fapt beneficiarul. Primarul orasului Ion Bucur, a lansat un apel pentru constituirea unui parteneriat de salvare a muntelui. (E.D.)
Copyright © 2006 by . Toate drepturile rezervate. Informatiile de pe acest site nu pot fi folosite ad-literam. Statistici oferite de Google Analytics